Historie Pinsa Romana
Pinsa Romana je moderní interpretace starodávného receptu z doby starověkého antického Říma. Původní recept pochází z antického venkova, jehož obyvatelé používali k přípravě pokrmů mouku, kterou připravovali mletím tehdejších běžných odrůd ječmene a pšenice špaldy.
Samotný termín pinsa pochází z latiny a znamená rozdrtit a charakteristický oválný tvar pinsy je jedním z rozdílů oproti konvenční pizze.
Klasický recept se během staletí změnil na dnešní recept, který kromě pšeničné mouky obsahuje také sójovou a rýžovou mouku.
Čím je Pinsa výjimečná?
- Má charakteristický oválný tvar.
- Kromě pšeničné mouky obsahuje také vysoký podíl rýžové a sójové mouky.
- Těsto obsahuje hodně vody a málo oleje, díky čemuž je méně kalorická a obsahuje méně tuků než normální pizza
- Je velmi snadno stravitelná, protože těsto kyne 72 až 96 hodin a tím se stává lehčí.